Overtraining 

0
91

Overtrainen ontstaat bij te enthousiast trainen, waarbij er geen rustmomenten worden ingebouwd tussen het trainen. Door te hard te trainen voor bijvoorbeeld een wedstrijd, die opkomst is of door het limiet van dagelijks trainen te willen overschrijden/ overtreffen, loop je het risico dat je overtraind. Daarbij raakt het geheel evenwicht tussen de inspanning en het herstel van het lichaam, verstoord. Een verstoring, welke kan leiden van matige tot zeer ernstige klachten voor het fysieke lichaam, net als voor de mentale gezondheid. Het immuunsysteem raakt steeds meer verzwakt met alle nare gevolgen voor de algehele gezondheid.   

Symptomen bij overtrainen  

Aan symptomen dat het lichaam toont weet je dat er iets verkeerd gaat met je gezondheid. Dit is ook het geval bij trainen. De kenmerkende fasen bij overtraining zijn de functionele overtraining, niet-functionele overtraining en het overtrainingssyndroom. De symptomen bij de functionele overtraining zijn onder meer: vermoeidheid, spierpijn, stress, geen motivatie om te trainen. Door, het inbouwen van een rust/ herstelperiode van enkele dagen kan het lichaam zich volledig herstellen. De niet functionele overtraining symptomen zijn: bijna acute vermoeidheid, spierpijn/ -stijfheid, geen eetlust, verhoogde rusthartslag, afnemende concentratie, slapeloosheid, afnemende vermoeidheid en verslechterde humeur. Herstel hierbij kan weken tot maanden in beslag nemen. Het overtrainingssyndroom wordt aangemerkt als de ergste mate van gevolgen bij het overtrainen. De symptomen bij het overtrainingssyndroom zijn: ontregelde concentratievermogen, gedemotiveerd zijn, depressiviteit, ontregelde rusthartslag, prikkelbaarheid, verhoogde bloeddruk, rusteloosheid, helemaal geen eetlust, depressie, te veel slapen of juist erge slapeloosheid, geen prestatievermogen en een verzwakt immuunsysteem. Herstel bij het overtrainingssyndroom kan maanden tot jaren duren.  

Hoe voorkom je overtrainen 

Overtrainen kun je voorkomen door zowel de trainingen als de rustmomenten goed in balans te brengen. Dit, doe je door schematische weergave (kalender of tijdschema) of een trainingslogboek op na te houden. Zo, voorkom je dat je door je gedreven passie het lichaam overbelast. Zorg voor voldoende rust, zodat het lichaam na elke training kan herstellen. Het herstelproces na het trainen, maakt dat je je bij elke training gemotiveerd blijft om de nodige prestaties bij het sporten te halen. Geadviseerd wordt door fysiothearpeuten om tijdens de herstelperioden niet volledig te stoppen met bewegen. Beweeg regelmatig zonder de spieren te belasten. Bij spierpijn is het belangrijk om de spieren die tijd te geven om te herstellen. De herstelperiode van een spiergroep duurt 2 tot 3 dagen.  

Kaizen Gym
Schinkeldijkje 16N
1432 CE Aalsmeer 

https://kaizengym.nl/  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here