De beste 15 dieettips ooit

0
213

Iedereen weet wel hoe je gewicht kunt verliezen: Eet minder, beweeg meer. Het klinkt erg eenvoudig, maar het is alles behalve simpel. Hoe doen ze het dan? In de basis moet je altijd een goed dieet kiezen. Er zijn online veel opties voor het vergelijken van diëten op een goede manier.

 1. Drink genoeg water of andere caloriearme drankjes

Sommige mensen verwarren soms dorst met honger. In plaats van extra calorieën te eten, heb je misschien alleen echt een glas koud water nodig. Als je water niet echt lekker vind, kun je een scheutje citroen in doen. Je kunt ook zelf ijsthee maken. Alle soorten vruchten smaken kun je hiervoor gebruiken, eventueel met paar druppels zoetstof.

 1. Groenten en fruit

Eet de aanbevolen 5-9 porties fruit en groenten per dag. Je bent hierdoor de hele dag meer verzadigd dan door 3 grote maaltijden. Het klinkt veel maar het is echt de moeite waard. Meng aantal groenten door elkaar dan alleen als bijgerecht, bv. salades of roerbakken. Je gaat ook minder overeten doordat groenten en fruit het vet vervangt in een dieet. En niet vergeten.. de gezondheidsvoordelen van fruit en groenten. Meer dan 200 onderzoeken tonen aan dat ziekte-voorkomende kwaliteiten van phytochemicals zijn gevonden in groenten.

 1. Denk goed na of je echt honger hebt

Hongergevoel is een teken van je lichaam dat het brandstof nodig heeft. Verlangen naar eten is totaal wat anders. Als je hebt gegeten moet je je verzadigd voelen, niet opgeblazen, vol of moe. Je maag is net zo groot als een vuist. Het heeft dan ook maar een handvol eten nodig om je aangenaam gevoel te geven.

 1. Wees kieskeurig met snacks in de avonduren

Onbedachtzaam eten gebeurd meestal in de avond als je je gaat ontspannen. Lekker met een zak chips of pak koeken op de bank voor de tv, ongemerkt alles naar binnen werken. Je eet niet omdat je honger hebt maar uit gewoonte. Ga niet meer naar de keuken na het avondeten of neem een caloriearme snack. Bijvoorbeeld een beker met pittige cup-a-soup of schijfjes komkommer etc.

 1. Geniet van je favoriete eten

Het toestaan van ongelimiteerd eten van je favoriete voedsel leidt geheid tot ‘overeten’. In plaats van je lievelingskost geheel uit te sluiten, koop het dan op een andere manier in. Je kunt ook 1 of 2 koekjes los halen bij de bakker dan een hele doos ervan. Of koop een paar snoepjes uit de losse bakken dan een hele zak. Je kunt heus genieten van je favoriete voedsel maar wel met mate.

 1. Maak een uitje voor een traktatie

Heb je echt zin in een traktatie, maak er een uitje van. Ga bv. naar een ijssalon om een ijsje te eten. Door dit niet in huis te halen, kom je ook niet de verleiding om het vaker of meer te gaan eten. Als je niet naar buiten kunt, zorg dan dat je genoeg verschillende soorten fruit in huis hebt. Fruit kan net zo lekker zijn als een snack.

 1. Eet een aantal mini-maaltijden per dag

Als je minder calorieën eet dan je verbruikt val je af. Maar als je altijd maar honger hebt, is minder calorieën eten een grote uitdaging. Onderzoeken tonen aan dat mensen die 4-5 maaltijden/snacks eten, meer controle hebben over hun eetpatroon en gewicht. Verdeel je calorieën over de aanbevolen porties en geniet er zoveel mogelijk van. Het beste is om voor te zorgen dat je avondeten je laatste maaltijd is.

 1. Zorg voor eiwitten in iedere maaltijd

Eiwitten geven je een meer verzadigd gevoel dan door koolhydraten en vetten. Meer eiwitten en minder koolhydraten is echt een succes tijdens het dieet en/of leefwijze. Door de eiwitten behoud je je spiermassa en verbrand je vet. Zorg dus voor gezonde eiwitten in je maaltijden zoals yoghurt, kaas, bonen en noten.

 1. Maak er iets lekkers van

Bereid je maaltijden met verschillende kruiden. Maaltijden met veel smaak stimuleert je smaakpupillen. Je raakt hierdoor sneller verzadigd dan door laf eten. Als je naar iets zoetigs verlangt, neem dan een ouderwetse vuurbal (groot rond zuurtje). Je kunt er lang op zuigen en bevat weinig calorieën. Er bestaan ook fruitzuurtjes zonder suiker.

 1. Zorg altijd voor dat je makkelijke gezonde snacks in huis hebt

Als je makkelijk te maken snacks in huis hebt, ben je minder geneigd om naar een patatzaak of pizzatent te rennen.

 1. Restaurant

Als je uit eten gaat, bestel kindermaaltijden. Bijvoorbeeld een kinderpizza dan een grote of vraag gewoon om een kleinere portie. Je kunt ook van een klein bord eten, je ogen willen vaak meer dan je maag op kunt. Tegenwoordig hebben restaurant ook vetarme maaltijden. Als dessert kun je een fruitsalade of yoghurtijs kiezen.

 1. Ruil je pasta’s om voor groenten

Door groenten te nemen in plaats van pasta’s of brood, kun je al in 1 jaar  tijd een kledingmaat omlaag gaan. Dit kan soms wel 100-200 cal. per maaltijd schelen.

 1. Stress-momenten

Er komt een tijd dat je een keer last hebt van stress of je niet happy voelt. Uit je niet door te gaan volstoppen met lekker eten, maar ga een boek lezen, muziek luisteren, fotoboek bekijken, in je dagboek schrijven, wandelen, je beste vriendin bellen etc.

 1. Wees lichamelijk actief

Zie beweging niet als een straf voor het eten of  als een recht dat je dan meer mag eten. Hierdoor krijgen de meeste mensen ook hekel aan sporten. Denk positief. Door meer te bewegen ga je je beter voelen, je slaapt beter en je krijgt meer energie.

 1. Kies groenten en fruitsoorten van het seizoen

Als je bepaalde groenten en fruit niet echt lekker vindt, kan het komen doordat het niet het seizoen is daarvoor. Als je seizoen-gericht eet, zul je zien dat het je veel beter smaakt. Deze groenten en fruit zijn dan op hun best en hebben meer smaak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here