Het is soms moeilijk om te weten wat nou gezond is en wat ongezond is. Als je gezond wil afvallen, dan kom je al snel erachter dat minder koolhydraten eten een goede manier is om vet te verliezen. Laten we beginnen met een belangrijk en gezond levensmiddel: groente. Je hebt veel verschillende soorten groente en alle groentes zijn verdeeld in groepen zoals deze.
Soorten groenten
- Bladgroente : andijvie, sla, spinazie, raapstelen, ijsbergsla, veldsla
- Vruchtgroente : courgette, paprika, komkommer, tomaten, aubergine, avocado, pompoen
- Knolgewassen : rode bieten, radijs, winterpeen, waspeen, bospeen, knolselderij
- Koolsoorten : bloemkool, boerenkool, broccoli, spitskool, witte kool, spruitjes, rode kool
- Uien : ui, bosui, prei, knoflook
- Stengelgewassen : venkel, asperge, bleekselderij, bamboe, artisjok
- Kiemgroenten : taugé en tuinkers
- Overige groente : witlof, champignons, paddenstoelen
- Peulvruchten : doperwten, kousenband, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen
Wist je bijvoorbeeld dat je met bloemkoolrijst heerlijke gerechten kunt maken. Deze zijn vaak ook nog extra gezond en laag in koolhydraten. Het bloemkoolrijst recept van Lisa combineert gemarineerde kippedijen met stroganoff saus en is ontzettend populair.
Wat kun je met groenten doen
Zoals je ziet zijn er best wel veel soorten groenten en je kan er ook zeker veel mee zoals:
- groente soep maken
- groente sap maken
- groente chips maken
- groente wok maken
- groente grillen
- groente stomen
- groente koken
- groente dip maken
net als dat groenten heel gezond is, is fruit met mate ook gezond. Groente en fruit zijn gewoon de top 1 bekendste levensmiddelen voor de mensheid. Dit zijn de soorten fruit die je hebt.
Soorten fruit
- zacht fruit : bessen, aardbeien, druiven, frambozen, meloen, bramen
- steenvruchten : kersen, abrikozen, pruimen, perziken, nectarine, kokosnoot, olijven
- pitfruit : appels, peren
- citrusfruit : sinaasappels, citroenen, mandarijnen, grapefruit, limoen
- exotisch fruit : bananen, kiwi, ananas, granaatappel, vijgen, mango, passievruchten
Het is best wel belangrijk om twee stukjes fruit per dag te eten, zo krijg je weer voldoende vitamines en mineralen binnen voor je lichaam. Je zou eventueel ook een fruitmix kunnen maken van verschillende soorten fruit.
Noten
Noten groeien meestal aan bomen en zijn droge vruchten die omhuld zijn door een vruchtwand. Dit zijn de noten die je kan eten:
- Amandelen
- Cashewnoten
- Paranoten
- Hazelnoten
- Macadamianoten
- pecan noten
- pistachenoten
- walnoten
- pinda’s
- amandelen
Het maakt niet uit of je ongebrande of gebrande noten eet ze zijn allebei opzich gezond, zolang je er maar rekening mee houdt dat ze ongezouten zijn. Rozijnen zijn geen noten maar dit zou je ook kunnen eten.
Ontbijt
Veel mensen slaan hun ontbijt over omdat ze denken dat ze hierdoor meer afvallen op een dag maar dat is zeker niet het geval. Je dag moet je juist beginnen met een goed ontbijt, dit zorgt ervoor dat je een goede energieopbouw hebt voor de hele dag. Als je geen ontbijt eet in de ochtend dan krijg je vaker op de dag honger waardoor je meer eet, en dus ook weer ongezonde voeding. Natuurlijk volgen er daarna nog ongeveer 2 / 3 tussendoortjes, lunch en avondeten.
Suikers
Veel suiker is weer veel energie. als jij je moe voelt dan is het meestal zo dat je iets eet wat veel suiker bevat, daardoor krijg je een wakker gevoel in je lichaam en dit herhaal je eigenlijk dus vaker op een dag als je het gevoel hebt dat je weer hongerig of moe wordt. Het kan ook zijn dat jij je moe voelt als je gaat afvallen omdat je minder suiker eet.
Zout
Als je te veel zout eet, houdt je lichaam meer vocht vast en hierdoor stijgt je bloeddruk wat niet goed is voor je lichaam. Door een te hoge bloeddruk worden je bloedvaten en nieren beschadigd meestal is dit niet weer te herstellen, daarom is het verstandig om minder zout te eten. Je zou tijdens het koken eventueel kruiden, peper en / of knoflook voor een smaakje kunnen toevoegen dan in plaats zout. Soms eten mensen ook meer zout als het buiten warm is maar dat is niet nodig omdat je lichaam voldoende zout binnenkrijgt door je voeding.
Gezonde vetten:
- gebruik olijfolie, kokosolie dan in plaats zonnebloemolie
- gebruik kokosvet om te bakken
- avocado bevat veel vetten
- noten
- ongebrande en ongezouten zaden en pitten
Eiwitten:
- (biologische) eieren
- Rauwe noten
- Vis
- Schaaldieren
- Peulvruchten
- Donkere bladgroente
Complexe Koolhydraten
- Verse groente
- Fruit
- Vermijd tarweproducten
- Havermout