Het dragen van mondkapjes nu ook in openbare ruimtes verplicht

0
174

Mondkapjes zijn vanaf 1 december 2020 niet alleen verplicht in het openbaar vervoer. Je moet nu ook in openbare ruimtes een mondkapje op. De redenen daarvoor zijn natuurlijk duidelijk en hebben allen te maken met het tegengaan van de verspreiding van Corona. En of je het nu eens bent met de regel of niet, van het dragen van een mondkapje zullen weinig mensen slechter worden. Draag je hem niet, dan is dat momenteel een ander verhaal. Lees hier meer over het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes, zodat je de regels correct kunt navolgen.

Geen verplichte kwaliteitseisen voor mondkapjes

De mondkapjes die je in het openbaar vervoer en in openbare ruimtes moet dragen hoeven niet te voldoen aan kwaliteitseisen. Je mag ze zelfs met de hand maken, mocht je daar tijd en energie voor hebben. De reden hiervoor is dat de voorraad medische kapjes niet onnodig wordt aangeraakt. Deze moeten uiteraard beschikbaar blijven voor het medische personeel, die zonder hun werk niet kunnen doen. Kies dus altijd voor niet-medische mondkapjes, als het goed is staat dat duidelijk aangegeven op de verpakking en in de productomschrijving.

Wat zijn openbare ruimtes?

Het is ook geen slecht idee om even stil te staan bij wat een openbare ruimte precies is. In dit geval betreft het alle gesloten ruimten waar iedereen zo naar binnen mag lopen. Dat is bijvoorbeeld de receptie op je werk, maar niet het gedeelte daar achter. Daar gelden de regels van je bedrijf. Openbare ruimtes die jij waarschijnlijk regelmatig bezoekt zijn: supermarkten, winkels, parkeergarages, tankstations, musea, bibliotheken, banken en snackbars. Op dit moment zijn horecagelegenheden gesloten – met uitzondering van afhalen – maar die worden ook als openbare ruimte gezien.

Wat moet je precies doen?

Vanaf het moment dat je een openbare ruimte binnenstapt zijn er een aantal regels die gelden. Allereerst is er de mondkapjes plicht, dus deze doe je netjes over neus, mond en lippen voordat je naar binnen stapt. Doe je dat niet, dan loop je het risico een boete te krijgen van 95 euro. Vervolgens zijn er de basisregels ook nog en die vervallen niet, ook niet als iedereen een mondkapje draagt. Je blijft dus 1,5 meter afstand houden, je vermijdt druktes, je beperkt persoonlijk contact en je wast en desinfecteert je handen regelmatig. Op die manier voldoe je aan alle regels en richtlijnen en kun je ongestoord je dingen doen.

Zijn er ook uitzonderingen?

Uitzonderingen zijn er altijd en in dit geval betrekken deze mensen die om medische redenen geen mondkapjes kunnen dragen. Je moeten dat dan wel goed kunnen bewijzen, met een ondertekende brief van de specialist. Fraude wordt zo zoveel mogelijk voorkomen. Ook tijdens bijeenkomsten voor het beoefenen van een godsdienst of een geloofsovertuiging hoeven geen mondkapjes te worden gedragen. Hetzelfde geldt voor het bijwonen van een uitvaart. Behalve dat draag je netjes je mondkapje wanneer dat moet en wanneer dat verstandig is. Alleen dan kunnen we de situatie in Nederland onder controle krijgen. Wacht dan ook niet met mondkapjes kopen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here