Hoe denken jongeren over het dragen van mondkapjes?

0
178

Het dragen van mondkapjes was in een aantal situaties in Nederland al verplicht. Zo begon het met het verplicht dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer. Daarna kwam de mondkapjes plicht voor jongeren tijdens het lopen door de schoolgebouwen en vanaf 1 december zijn mondkapjes verplicht in alle openbare binnenruimtes. Maar hoe staan de jongeren hier nu tegenover? Vinden zij het nuttig om een mondkapje te dragen of denken zij hier anders over? Doordat veel jongeren met het openbaar vervoer naar school reizen behoren zij tot één van de eerste groepen die met het verplicht dragen van een mondkapje geconfronteerd werden. Toen vervolgens het dragen van mondkapjes op de scholen verplicht werd, moesten zij er ook hier aan geloven. Voor de jongeren is het invoeren van de mondkapjes plicht in openbare binnenruimtes niets meer dan een aanvulling op de plaatsen waar zij al verplicht waren om een mondkapje te dragen.

Vinden jongeren het dragen van een mondkapje prettig?

Veel jongeren staan hier redelijk neutraal in. Natuurlijk is het prettiger om zonder mondkapje door het leven te gaan. Je kan elkaar beter verstaan, ademhalen is net iets prettiger zonder mondkapje en we zijn nou eenmaal gewend om het zonder te doen. Maar als het moet, dan moet het. Ook jongeren beseffen dat het noodzakelijk is om het Covid-19 virus onder controle te krijgen. Zodra dit onder controle is kunnen zij ook weer meer van het leven genieten. Kroegen kunnen dan weer open, festivals kunnen doorgaan en ook vakantie wordt weer mogelijk. De jongeren zijn erg flexibel en passen zich gemakkelijk aan de situatie aan. Maken het onderdeel van hun leven en zorgen er voor dat het gewoon wordt. Als het dragen van een mondkapje betekent dat ze lekker kunnen gaan winkelen, dan nemen ze het mondkapje voor lief. En voor je het weet ontstaan er nieuwe modetrends.

Aan welke mondkapjes geven jongeren de voorkeur?

De meeste jongeren maken geen gebruik van de wegwerp mondkapjes. Het belangrijkste argument is dat het er niet uitziet. Een standaard saai masker in een voornamelijk lichtblauwe kleur. “Ik ben toch geen tandarts?” is een vaak gehoorde opmerking. De jongeren geven dus voornamelijk de voorkeur aan stoffen mondkapjes. Een aantal jongeren heeft deze zelf gemaakt, maar het grootste deel van de jongeren heeft deze gewoon gekocht in de winkel of via internetsites zoals SafeSave. Het is op scholen momenteel zelfs een uitdaging om met een zo origineel mogelijk mondkapje aan te komen. De stoffen mondkapjes zijn er in verschillende soorten en maten, waardoor er voor iedereen wel iets leuks te koop is. De jongens kiezen voornamelijk voor effen kleuren of een egale achtergrond met een logo. Precies zoals het bij een stoere puber jongen past. Meisjes kiezen vooral voor leuke kleuren en gekke prints, die bij hun outfit passen. En daarnaast zijn mondkapjes met stoere of gekke teksten favoriet. Op deze manier kunnen jongeren zich aan de regels houden en meteen een boodschap naar de maatschappij uitdragen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here